B9
Här är mitt arbete:
Högboda: Tätort i Värmland. Den har vuxit fram kring byn Lerboda strax söder om sockenkyrkan som ligger vid järnvägsstationen. Den öppnades 1871 och fick namnet Boda efter socknen. Det fanns andra orter som hade liknande namn så 1917 byttas namnet till Högboda. Högboba betyder ungefär: bebyggelsen är belägen på mindre höjder.
Nacka: Stad i Södermanland och Uppland. Namnet innehåller ordet nacke som betyder ´bergshöjd´, som troligen syftas på Nackabergets utsprång åt öster vid Nackaåns mynning i Järlasjön.
Duved: Tätort vid Åre i Jämtland. Tätorten omfattar flera byar bland andra Duved, som fått namnet ifrån järnvässtationen som anlags på byn Hamres mark 1881. Järnvägsstationen tog namnet Duved efter poststationen som inrättades 1865. Namnet kommer troligtvis ifrån ljudet av Indalsälven som tycks låta som duvkvitter. Ed kommer sen från att gå utmed vatten, med syftning på en gångsträcka förbi forsen.
Åhus: Tätort i Skåne. Namnet kommer ursprungligen från sammansättningen av a (å) och os (mynning) med syfte på läget vid mynningen av Helge å. Det fanns en borg här redan på 1100-talet, men blev stad 1617. Den nuvarande namnformen kan ha uppstått via ett Aosa hus, dvs. ett namn på borgen med hus i betydelsen ´befästning´.
Danmark: Danmark ligger strax utanför Uppsala. Innehåller dialektordet dan som betyder sankmark och mark betyder gränsskog eller gränsområde. Namnet kan ursprungligen syftat på sanka ängsmarker på gränsen till det gamla folklandet Tirurdaland och Attundaland. Det har troligtvis ingenting med riket Danmark att göra.
Pajala: Tätort i Norrbotten. Ortnamnet är bildat till personnamnet Pajainen i det namnet ingår Paja, vilket betyder smedja, la är ett tillägg för att visa att det är en boplats.
Möklinta: Tätort i Västmanland. Namnets ursprung kommer från dialektordet löt som betyder ’betesmark’ eller tidigare ’sluttning’. Förleden innehåller troligen ett namn på sluttningarna ner mot Storsjön. Den fornsvenska namnet myk-litta blev så småningom till mökleta som på 1600-talet omvandlades till Möklinta, klint betyder höjd. Bebyggelsen har vuxit runt kyrkan.
Döda fallet: Torrlagt vattenfall. En fors på Indalsälven som torrlades den 6 juni 1796, innan torrläggningen hette fallet Storforsen och hade en fallhöjd på 30 meter. Torrläggningen blev en följd av ett försök att bygga en timmerflottningskanal på sidan om Storforsen från Ragundasjön. Försöket misslyckades när den kraftiga vårfloden sköljde med sig sandvallen, tömde Ragundasjön och tog en ny väg på sidan om Storforsen.
Ytterån: Tätort in Jämtland. Orten har namnet efter järnvägsstationen som öppnades 1882. Kvarnar och smedjor fanns sedan tidigare längs med forsen. Namnet kommer från vattendraget mellan Alsensjön och Storsjön.
Vad är det för skillnad på vokaler och konsonanter?
Vilka räknas till de hårda vokalerna?
Vilka kunskaper söker komparativ eller jämförande språkvetenskap?
Hur många morfem innehåller ordet ”stenarna”?
Vad kallas den minsta språkliga enhet som ensam kan med föra betydelseskillnad mellan två ord?
Vad behandlar artikulatorisk fonetik?
Vilka språkforskare nådde högst?
Vilka grenar delas de germanska språken upp i?
Vilka språk härstammar de nordiska språken ifrån?
Vad menar danskar och norrmän när de säger rolig?
Vilka bokstäver ersätter danskarna svenskans ä och ö med?
Vilken enhet utgår det danska talsystemet från?
Vilka är de två officiella språken i Norge?
Vilket är det sammanfattande namnet på dem som pratar eller har pratat et Indoeuropeiskt språk?
Vilken språkfamilj består av de finsk-ugriska och samojediska språken?
Vilka grenar omfattar det Finsk-ugriska språket?
När blev Baskiska ett officiellt språk?
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home