Alkohol uppsats + Tidningsartikel
Kvinnor och alkohol
Inledning
Detta är ett utredande arbete om kvinnans förhållande till alkohol nu och då. Där jag jämför kvinnor och mäns möjligheter att bryta när alkoholen och på vilka sätt alkoholen på verkar deras kroppar. Jag går även in på vilka konsekvenser alkohol kan ha på ett foster och även på små barn som ammar. Det jag kommit fram till är att män har större halt vätska i sin kropp vilket innebär att dem kan bryta ner alkoholen fortare och att det finns stor risk för fosterskador om mamman dricker alkohol.
Syfte
Mitt syfte med den här rapporten är att undersöka förhållandet mellan kvinnor och alkohol. Varför dricker kvinnor mer alkohol nu än förr? Jag tänkte även jämföra lite mellan kvinnor och män. Hur kommer det sig att män tål mer alkohol än kvinnor? Hur påverkar kvinnans alkoholvanor fostret de har i magen? Är det någon särskild typ av kvinnor som blir alkoholberoende?
Resultat
Sedan motboken avskaffades 1955 så har kvinnornas alkoholkonsumtion ökat stegvis. Till skillnad från de flesta länder i Europa så dricker nordiska kvinnor nästan lika mycket som männen. Vilket innebär att under det senaste året har ca 90 % av de svenska kvinnorna druckit alkohol. Unga kvinnor i åldern 20-25 år har ökat sitt berusningsdrickande markant under kort tid. Det är också den åldersgrupp som dricker allra mest sprit i Sverige. Detta beror troligen på att alkoholen har blivit mer lättillgänglig och det har bildats nya alkoholvanor. Allt fler unga kvinnor vårdas idag för akut alkoholförgiftning på våra sjukhus.
Kvinnor tål mindre alkohol än män. Detta för att kvinnors kroppar har lägre vattenhalt och högre halt fett och eftersom alkohol är vattenlösligt blir alkoholkoncentrationen i blodet högre för kvinnor. Män tycks också kunna bryta ner en del av alkoholen redan i magen medan kvinnor bara bryter ner alkoholen i levern. Det går snabbare för kvinnor att bli alkoholberoende. Dessutom verkar alkoholen krympa hjärnan snabbare hos kvinnor än hos män. Det har visats av en tysk studie där man jämförde kvinnliga och manliga alkoholisters hjärnor med friska personer. Ett annat problem med kvinnliga alkoholister är att de ofta döljer sina problem bakom en vårdad fasad. Man ser t ex sällan en kvinna i utslitna kläder och äckligt hår som går runt på gatan och samlar tomburkar. De kommer sedan till sjukhusen med alla möjliga olika symptom men läkarna märker inte alltid vad det egentliga problemet är.
Kvinnor löper även större risk att drabbas av cancer längre ner längs alkoholens väg ut ur kroppen t ex i tjocktarmen. Detta beror på att det finns biokemiska skillnader bland män och kvinnor när det gäller hur kroppen gör sig av med alkoholen.
Kvinnor med alkoholproblem är i större utsträckning psykiskt sjuka än män med samma problem. De psykiska problemen verkar uppstå i och med alkohol problemen för män medan det är ofta en anledning till alkoholproblem hos kvinnor. Anledningen till de psykiska problemen kan bero på att de har haft en traumatisk uppväxt med misshandel, sexuella övergrepp och/eller incest. En undersökning som gjort i Göteborg ”Kvinnor och alkohol” har visat att risken för att utveckla alkoholproblem är 10-15% större om kvinnor utsätts för sexuella övergrepp. Kvinnor med alkoholproblem löper stor risk att drabbas av både leversjukdomar som levercirrhos och även bröstcancer kan relateras till för stort alkoholintag. Anledningen till den stora risken för levercirrhos är okänd, men hormonella faktorer antas spela in. Däremot anledningen till den höga risken för bröstcancer har att göra med att vid alkoholintag ökar östrogenhalten i blodet.
Kvinnors alkoholmissburk påverkar inte bara dem själva utan påverkar också det barn som hon bär på. Alkohol kan ge fosterskador. Om Modern dricker går alkoholen rakt igenom moderkakan (eftersom den inte kan bryta ner alkohol) in i fostrets blod genom diffusion, för att alkoholkoncentrationen är mycket högre i moderns blod i jämfört med fostrets. Metabolismen hos fostret går långsammare än hos modern så alkoholkoncentrationen i fostrets blod blir till slut lika hög som i moderns blod.
En studie har visat om du dricker 28 g alkohol per dag löper du en 10-procentig risk att ditt barn får skador. Dricker du 2-4 drinkar per dag är risken 20 % och vid kronisk alkoholism
är risken så stor som 40 %. En ”lördagsfylla” kan ge skador som t ex inlärningssvårigheter hos barnet. Från djurförsök har det visat sig att fostret kan få alkoholskador redan i 3-4 veckan. Rekommendationen för gravida kvinnor är: ingen alkohol överhuvudtaget.
Även under amning bör man undvika alkohol, eftersom barnet alkoholförbränning är begränsad så blir alkoholkoncentrationen i barnets blod samma som i moderns bröstmjölk.
Barnets hjärna är inte helt utvecklad under den tiden och är då väldigt känslig för alkoholpåverkan. Kronisk hög alkoholintag kan leda till störningar i menstruationscykeln som oregelbundna blödningar utebliven ägglossning och nedsatt fruktbarhet. Detta beror troligtvis på det hormonella samspelet mellan hypofysen och östrogenproduktionen.
Avslutning
Varför dricker kvinnor mer alkohol nu än förr? Hur kommer det sig att män tål mer alkohol än kvinnor? Hur påverkar kvinnans alkoholvanor fostret de har i magen? Är det någon särskild typ av kvinnor som blir alkoholberoende? Det var mina funderingar innan jag började med detta arbete. Då ska vi se vad jag kommit fram till. Anledningen till att kvinnor tål mindre än män är att deras kroppar har lägre vatten halt och eftersom alkohol är vattenlösligt så kan de inte bryta mer alkoholen i samma takt som män. Kvinnor löper även större risk för vissa cancersjukdomar.
Anledningen till att unga kvinnors alkoholintag har ökat så mycket e senaste åren tror jag är för att kvinnor har fått mer inflytande över sina liv. De blir inte bort gifta i tidig ålder och sedan kontrollerade av männen. Föräldrar idag har inte samma kontroll över sina barn som de hade för i tiden, men framförallt har barnen inte samma respekt mot sina föräldrar. Detta kan bero på att dagens föräldrar inte vill uppfostra deras barn lika hårt som de själva blev uppfostrade.
En annan anledning är att kvinnor kämpar allt mer för att bli jämlika männen. Då vill de även dricka lika mycket som dem, men att kvinnor inte tål lika mycket som män är inget vi kan styra över utan det måste vi bara acceptera. Det har blivit mer ”inne” att vara ute och supa i dagens samhälle. Förr drack man lite och gick på dans men idag dricker man så mycket så man knappt kan stå sen går man på krogen. På krogen är det mer accepterat att vara rejält berusad ön vad det var i en danslokal.
Två av tre kvinnor tror inte på sin kompetens.
Två av tre kvinnor tror inte att de har tillräcklig kompetens, framförallt på sitt arbete men även i hemmet och bland vännerna. Detta leder ofta till att de blir överambitiösa och tar på sig mer än vad de klarar av. Därmed finns stor risk för att de går in i väggen och blir utbrända. Utbrändhet eller utmattningsdepression är ett ord som på sista tiden blivit allt vanligare och har blivit ett av våra stora samhällsproblem. Sjukskrivningar och förtidspensioner kostar staten mångmiljard belopp varje år.
Utmattningsdepression är ett begrepp som har etablerat sig i Sverige under de senaste tio åren. Symtomen för utmattningsdepression burkar man dela upp i tre symtomgrupper: känslomässig utmattning, okänslighet för andra människor och låg prestationsförmåga. Känslomässig utmattning innebär att all energi i kroppen tar helt slut, man orkar ingenting, allt känns bara hopplöst och man får en väldigt svag självkänsla. Detta leder oftast till lång sjukskrivning eller förtidspension. Vägen tillbaka till ett vanligt liv kan vara fruktansvärt lång och jobbig, vissa blir aldrig helt återställda igen.
Varför drabbas man av utmattningsdepression?
Även om forskningen runt utmattningsdepression har ökat de senaste åren har man svårt att tydligt säga vad som är orsakerna till en utmattningsdepression. Utifrån tvärsnittsstudier har man kunnat dra slutsatsen att det är både personegenskaper och yttre förhållanden som avgör om en person blir utmattningsdeprimerad eller inte. De personer som är känsliga mot förändring, har svårt att tro att man kan påverka olika situationer, undviker att ta itu med problem, har höga krav på sig själv, har svårt att säga nej samt svårt att delegera arbete till andra löper en stor risk för en utmattningsdepression. De yttre förhållandena som påverkar är t ex stor arbetsbörda, långt arbete under tidspress och för lite inflytande på sitt arbete.
Utmattningsdepressionerna har ökat framförallt i den offentliga sektorn under de senaste åren. Anledningen till detta är alla nerskärningar. Arbetsbördan på de kvarvarande blir då högre och för många blir den för hög. Sjukast är kvinnorna. I mitten av år 2003 var 63 % av de sjukskrivna kvinnor, jämfört med 45 % 1976. Kvinnor har svårt att sätta gränser, svårt att säga nej och har på tok för höga krav på sitt arbets- och privatliv. Detta beror troligtvis på att kvinnor i alla år har varit förtryckta och nu börjar de få en fot in i de högre rollerna och vill då visa att kvinnor kan. De tar då på sig mer arbete än vad de klarar av samtidigt som de ska sköta hem och barn. De ska även se bra ut, ha ett väldesignat hem, motionera, träffa vännerna och hinna med det alla vännerna hinner med också.
Vad finns det för behandlingar mot utmattningsdepression?
När någon har gått in i väggen så räcker det inte med en kväll eller en helgs vila. För då har all energi tagit slut och det tar då lång tid att fylla på alla depåer igen. Idag finns det många olika typer av behandlingar mot utmattningsdepression, men den allra bästa medicinen är att aldrig gå hela vägen in i väggen att stanna i tid och då förebygga en utmattningsdepression. Det stora problemet med det är att man själv måste inse att man är i riskzonen. Många kvinnor i dagens samhälle vill inte erkänna för sig själva att de inte mår bra förrän de har gått hela vägen in i väggen och är helt slutkörda. Man kan likna det vid att man har ett skärsår och väntar med att gå till läkare tills det är kallbrand i det.
Ett bra tips till alla som känner att det börjar bli lite för mycket är att minska på antal måsten och öka antalet medvetna val. Då behöver man inte känna någon press på att man måste göra saker utan kan känna att jag har valt att göra detta. En liten regel som är bra att alltid ha i huvudet är: det finns bara två måsten i livet, man måste välja och man måste dö. Detta innebär att man måste prioritera vad man ska göra under veckan. Det finns några frågor som är bra att fundera över:
Vad skulle jag vilja ha mer av i mitt liv just nu?
Vad skulle jag vilja ha mindre av i mitt liv just nu?
Är jag beredd att nästa vecka lägga till något av det som jag svarade under fråga 1?
Är jag beredd att nästa vecka ta bort något av det som jag svarade under fråga 2?
Det här är en bra början på att förebygga en utmattningsdepression. Det är här och nu vi skapar våra liv så då är det bra att inte göra området för stort utan att ha mindre delmål. Istället för att ställa frågor som: Vad vill jag göra med resten av mitt liv? Vilken är min vision? Hur kan jag leva efter mina värderingar fullt ut? För då finns det många som ger upp om de inte finner några bra svar.
Källförteckning:
Diagnos duktig av Tinni ERnsjöö Rappe och Jennie Sjögren
http://netdoktor.passagen.se/default.ns?lngItemID=3615
http://depression.netdoktor.passagen.se/default.ns?lngItemID=4255
http://www.bodyandmind.nu/Intedrunkna.htm
http://www.skolliv.nu/93/93_utbrand_02_02.html
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home